Fødselserfaringer - Ikke to fødsler er ens

Det er bestemt ikke hvert år vi har et kuld hvalpe. I tilgift kan jeg desværre heller ikke påstå, at vores fødsler har været helt gnidningsfrie. Dette er sikkert også grunden til, at jeg hurtigt frygter det værste. Men erfaring er ikke medfødt viden. Det kommer over tid, og man glemmer heldigvis ofte det dårlige til fordel for alt det dejlige. I et forsøg på at huske de ængstelige øjeblikke, og dermed hurtigt få dem affejet til fordel for beroligelse, har jeg nedenfor lavet en lille oversigt over de situationer jeg tidligere har stået i.

 

 • Fødselserfaringer

  Røntgen af Gaby med 3 små hvalpe i maven.

 • Fødselserfaringer

  Gaby med sine 2 sunde hvalpe.

 • Fødselserfaringer

  Amy 1 dag gammel

 • Fødselserfaringer

  Katie 1 dag gammel

 • Fødselserfaringer

  Røntgen af Gaby med 2 små hvalpe i maven.

 

 

Veer vs. hvalp

Panik: Tæven har nu haft veer med fast interval i 30 min, hvor længe må det stå på, før end en hvalp skal komme til verden ??

Beroligelse: Så længe at tæven ikke har konstante veer i over 20 minutter er alt i orden. Veer i intervaller er helt naturligt og okay i et par timer.

Oplevelsen: Selv om vores tæve hverken var krumrygget eller andet under plukkeveerne, var jeg ikke i tvivl om at hun havde veer ca. hvert 6 min. Kæben blev helt anspændt, og musklerne i hele kroppen spændtes i en kort periode. Denne forestilling stod på i hele 55 minutter før første hvalp endelig så dagens lys. Efter ca. 30 minutter bredte panikken sig i mig. Tænkte omgående at en hvalp måtte sidde fast, og var i tankerne på vej mod dyrehospitalet.

 

Vandet er gået vs. fødsel

Panik: Tævens vand er gået, hvor længe må der gå, før end en hvalp skal komme til verden ??

Beroligelse: Der er ikke nogen bestemt tilsbegrænsning på, at få første hvalp sat i verden, efter at vandet er gået. Så bevar roen, hvis ikke andre udfordringer opstår.

Oplevelsen: Det er første gang vi oplever, at vandet er gået på en drægtig tæve, dette skyldtes nok mest af alt, at det denne gang skete på parketgulvet og ikke på et absorberende underlag. Efter en lille halv time med veer af forskellige intervaller, opstår tanken om der findes en tidshorisont der skal efterleves efter at vandet er gået. Endvidere er vi noget overrasket over mængden af vand, selv om det naturligvis hurtigt syner af meget på sådan et gulv.

 

Hvalp ignoreres af tæven

Panik: Hvorfor vil tæven ikke lade den første fødte hvalp putte sig og påbegynde at die ?? Hvor længe må den undvære mælk.??

Beroligelse: En hvalp kan heldigvis klare sig i ca. et døgn, før den får den eftertragtede råmælk. Desuden er det helt naturligt, at en tæve lige skal finde lidt ro med den nye situation. Dette sker ofte når hvalp nr. 2 er kommet til verden.

Oplevelsen: Første fødte er kommet til verden, Tæven har slikket den ren, og der er kommet afføring. Så alt burde være fryd og gammen. Men tæven putter sig ikke med hvalpen og lader den die. Dette til trods for at tæven ikke er i veer. Hun virker bare ikke synderligt interesseret i forhold til første gang vi oplevede en tæves fødsel. Dette kunne måske skyldtes, at tæven dengang ikke havde flere hvalpe. Da kun sidstfødte hvalp overlevede i dette kuld.

 

Mælkebaren virker tom

Panik: Det er svært at presse mælk ud af dievorterne !! Hvad så med hvalpene, de har jo brug for deres kostbare råmælk.

Beroligelse: Der kan godt gå op til et døgn før mælken "falder ned" i dievorterne. Dyrlægen kan indenfor dette tidsrum give tæven en sprøjte, der hjælper mælken ned på plads. Skulle tæven mod alle ods ende op med en tom mælkebar, er det muligt at få noget mælke erstatning ved dyrlægen, som hvalpene så kan få via sutteflaske.

Oplevelsen: Efter flere forsøg på at malke mælk af dievorterne, måtte vi sande at det stod småt til med mælkemængden. Hvad nu.... her står vi med en nyfødt hvalp og så får den måske ikke nok mælk. Et tankemylder om ammetæve og sutteflasker strejfler hurtigt forbi. Før beroligelse indtræffer.

 

Udflåd fra tævens vagina

Panik: Trods flere dage siden fødslen, udskiller min tæve fortsat mørk grøn udflåd fra hendes vagina !!

Beroligelse: Det er helt naturligt at tæven i 7 - 14 dage efter fødslen kan udskille udflåd. At det er mørk grønt skyldtes at det er afføringsrester fra hvalpenes moderkager. Hold øje med tævens temperatur, hun må ikke få feber. Normalt ligger tævens temperatur mellem 38 - 39 grader. Får tæven derimod feber, skal dyrlægen omgående kontaktes.

Oplevelsen: Det var endelig blevet tid til at få vores tæve gjort lækker igen efter hendes fødsel. Vand og sæbe måtte der til, og som altid en rigtig skylning med bruseren. Under denne skylning konstatere jeg til min store forbløffelse, at jeg kunne blive ved med at hale grøn udflåd ud af tævens vagina. Det ville ingen ende tage, hvilket umulig gjorde en renvaskning, og omgående skabte panik i mig. Det kunne ganske enkelt ikke være sundt, at dette var muligt her tre dage efter fødslen. Hendes temperatur blev omgående taget og viste heldigvis kun 38,7 grader.

 

Hvalpens vægtforøgelse

Panik: Hvordan bør en hvalps vægtkurve se ud, for at man føler at alt er i skønneste orden.

Beroligelse: En tommelfinger regel siger, at man kan fordoble vægten for hver uger hvalpen har levet. F.eks. fødselsvægt 150 gram x med to ugers gammel hvalp = hvalpen bør ca. veje 300 gram ved anden ugens begyndelse. Derpå 300 gram gange to = tredje uges vægt. Man kan desuden forvente et lille vægttab de første par dage. Inden den egentlige vægtøgning påbegyndes.

Oplevelse: Fødselsvægten viste sig at være ca. 145 gram ved fødslen. Selvfølgelig skulle de gerne tage på, ellers ville der jo være et eller andet galt. Så når vægten viser sig at være nedadgående, begynder tankerne at hvirvle. Hvorfor nu dette !! Og hvor meget burde sådan et par størrelser egentlig tage på, for at udvise trivsel !!

 

Tæven ligger ikke hos hvalpene, selv om de skriger

Panik: Hvad gør man når tæven ignorere sine hvalpe til trods for at de skriger inderligt.

Beroligelse: Så længe tæven sørger for at de får mælk og kommer af med urin og afføring, er det naturligt at tæven forlader hvalpene ind imellem. Hvalpene kan eventuelt beroliges ved at lægge et par tøjdyr omkring dem.

Oplevelse: Tæven nægter at ligge hos sine hvalpe, da de hele tiden hænger i en dievorte når hun er der. De skriger helt ubehjælpeligt når hun er fraværende. Da jeg inderligt ønsker at have berolige mine hvalpe, ville jeg forsøge at putte et par tøjdyr omkring dem. Og til min store overraskelse havde dette en imponerende effekt. Der blev omgående stille og dyb veltilpas søvn indenfor ganske kort tid.