Akut kejsersnit - Et resultat af for store hvalpe

Et minde for livet. Og heldigvis et indgreb der oftes har en lykkelig slutning. Ikke desto mindre er det ikke uden risiko, og derfor ikke noget man gør brug af uden særlige omstændigheder. I dette tilfælde udeblev de kræftige og derfor effektive veer. Denne udfordring kunne være håndteret ved hjælp af ve stimulerende injektioner. Men før man iværksætter denne manøvre, sikre man sig heldigvis, at hvalpene ikke er så store, at det ikke er muligt at passerer via den naturlige vej. Derpå undersøges hvalpenes almene stabilitet, hvor travlt har vi?. Først når der er kontrol over alle fakta, iværksættes den påkrævede operation.

 

Bekymring udvikles til angst.

Vi havde håbet, at Gaby ville have terminsdag på dag 60, som var tilfældet ved hendes sidste fødsel. Men først på dag 63 (hvilket er den gennemsnitlige dag, så ingen egentlig grund til uro) påbegyndte hun en adfærd der tilkendegav, at en mulig fødsel var undervejs. klokken 06.37 den 27. januar gik vandet, på indeværende tidspunkt havde hun siden lidt i fem haft veer, så vi håbede naturligvis, at nu måtte den første forventede hvalp da snart komme til verden. Efter godt tre timers veer alt i alt, med varierende interval, måtte vi erkende, at Gaby var ved at være træt. Så vi afventede blot at klokken blev mange nok til at vores dyrlægen havde åben. Hurtigt blev dyrlægen sat ind i situationen, og svaret lød promte "Skynd jer at komme" Afsted det gik i fuld fart, alt imens et utal af tanker fløj igennem hovedet.

 

Forundersøgelsen

Med fingerne undersøges hvor langt hvalpene er nået i processen. Har de hovedet først eller er det numsen. Hvor stærk en sammentrækningen er mulig. Konklusion, Gaby formåede desværre ikke at levere de nødvendige ve sammentrækninger, og slet ikke til den sædefødsel der ville være forestående, da dyrlægen havde fundet en hale og ikke som ønsket et hoved, ved den fysiske undersøgelse. Næste step, røntgen. For at få et bedre indblik i den nuværende størrelse af hvalpene. Det var trods alt godt en uge siden sidste røntgenbillede, og der kunne være sket en enorm udvikling på denne tid. Hvilket beklageligvis også var tilfældet denne gang. Hvalpene var nu alt for store, til at Gaby ville være i stand til at føde dem på den naturlige måde. Næste spørgsmål blev så, hvordan er hvalpenes almene tilstand. Er alt i orden, eller er der udfordringer der bør håndteres her og nu. Dette kunne en scanning give os et fornuftigt indblik i. Så afsted til næste step, en ultralyd scanning. Her konstateredes det så at den ene hvalp, virkede stabil og afslappet. Den anden udviste lettere stress symptomer, derfor blev der hurtigt truffet nogle konklutioner, og en operations stue blev klargjort. Jeg var på dette tidspunkt beroliget, og pragtmatikkeren gået op i mig. Sådan så situationen ud, dette skulle der til for at løse den bedst muligt.

 

Kejsersnit - sæt i gang

Jeg må tilstå, at jeg er dybt imporneret over hvor super gode dyrlægen og hans team er til at håndtere denne, for dem, lille udfordring. Og jeg fik en oplevelse for livet med derfra. Hvor var det fantastisk, at have så godt et forhold til dem, der skal hjælpe en i nødens stund. Gaby blev lagt i narkose, derpå intuberet og lagt på noget der bedst beskrives som en grill, dog med et lagen ovenpå grillen. Derpå blev der foretaget i fint snit i bugen, og vi var igang. Det første lægen stødte på var en overfyldt blære, den blev som udgangspunkt tømt, således at den ikke var i vejen for resten af arbejdet. Den mest stressede hvalp blev fundet, befriet og videregivet til sygeplejersken der gav den en lettere hårhændet behandling, alt imens den blev tørret godt og grundigt i et håndklæde og suget fri for slim i næse og svælg. Den næste hvalp, viste sig at have en bug der ikke var lukket, og den blev derfor omgående sendt over regnbuen. De tilhørende moderkager fjernet, og derefter sprøjtes noget sammentræknings præparat direkte ind i livmoderen, så den atter trækker sig sammen. Snitsåret blev herefter lukket igen og Gaby vækket af sin kortvarige narkose. Og tænk sig, mælkebaren var så fyldt, at hun skød en stråle mælk lige i hovedet af dyrlægen, da han efter sammenlukningen ville rense hendes mave fri for snask. Dette frembragte noget latter i stuen, og var blot et ekstra krydderi til en ellers meget hyggelig stemning. Hele denne udfordring blev afviklet på godt en halv time.

 

Når drømmen bliver til virkelighed

akut KejsersnitDet må være en underlig følelse, at blive sendt til drømmeland og så vågne op som mor. Ikke desto mindre, slog Gaby øjene op, kiggede på sin hvalp og påbegyndte derpå at slikke hende, som om hun tænkte den skønne unge snupper jeg sku. Hvalpen blev lagt til, og begyndte omgående at die uden problemer af nogen art. Vi blev på dyrhospitalet i yderligere godt en time med saltvandsdrop. Vi lå på gulvet og hyggede, jeg i ske med Gaby og Gaby i ske med sin hvalp, hvorefter at Gaby blev udskrevet til hjemsendelse, efter et eksta sundheds tjeck. Tænk sig, hun kunne præsterer et vægttab på hele 2½ kg umildbart efter sit kejsersnit, så meget væske havde hun haft i kroppen. Hun fik lidt antibiotika med hjem, som skulle tages i fem dage, blot som helgardering. Alt var fryd og gammen. Vi blev dog kraftigt frarådet, at få flere hvalpe på Gaby, da hun efterhånden havde en enorm mængde arvæv, der kun ville give problemer ved en evt. fødsel. Vi havde allerede taget denne beslutning, inden lægen kom med advarslen.

 

Fra plan A, B og videre til C

Det første døgn var Gaby naturlivis meget træt, og ønskede ikke andet end at tage sig af sin lille pige. Det var derfor okay, at hun ikke ville indtage føde dette døgn. Om natten det efterfølgende døgn, oplevede jeg fortsat manglende appetit og Gaby påbegyndte at give udtryk for at have smerter. Fredag morgen blev dyrlægen derfor atter kontaktet, og sat ind i mine opservationer. Gaby havde en temperatur på 38,5, derfor ingen feber, hvilket kunne skyldtes antibiotikaen. Hun manglede appetit og udviste som tidligere nævnt smerter ved at ligge og småpibe hele tiden. Dyrlægen ville derfor gerne se hende igen. Hvilket var godt, da det viste sig at hun havde brystbetændelse. En bivirkning der ofte kædes sammen med kejsersnit, og en hvalp vs. masser af mælk. Nyt antibiotika blev udskrevet og dosisen sat op, og så fik vi noget smertestillende til hende. Og så ville det være godt hvis vi udmalkede de patter der var hårde som granit. Der faldt ro på det lille hjem for en tid, men allerede lørdag nat var den gal igen, jeg kunne ganske enkelt bære at hun peb af smerte, og søgte derfor vagtlægen for råd. Det blev aftalt, at hvor hun tidligere skulle have hele hendes smertestillende dosis på en gang, skulle hun i stedet have den delt op over to gange. Dog måtte den samlede dosis ikke overskrides. Dette har vist sig at være vejen frem, og vi har nu fået kontrol over situationen.